ohsawa

21.10.09


Oshawa e o cura de detoxifiere bazata pe ....


De la inceput.
Totul in univers este yin si yang.
Si pe pamant la fel: yin (feminin) si yang (masculin).
Corpul uman este si el un mic univers.
Masculinul si femininul sunt principii, adica atunci cand auzi "feminin" te gandesti la tot ce poate fi caracteristica "feminina": blandete, rabdare, duiosie, fluffy.. so on. La fel pt principiul masculin. Sry de repetitii.
Medicina traditionala a spatiului asiatic considera orice boala sau dereglare ca fiind o alterare a echilibrului yin-yang. Si de aici o multime de procedee care sa restabileasca ordinea.
Daca ne uitam la ideograma intelegem ca totul contine energii din ambele tipuri. Nimic nu poate fi "exclusiv Yin" sau "exclusiv Yang". Pur si simplu exista armonie.

Si... Sa revenim la regimul Ohsawa.
Exista alimente cu mai mult yin si alimente cu mai mult yang. Cat de mult? Ca sa nu ameteasca nimeni cu atatea informatii sunt 3 categorii: simplu, dublu, triplu.
Orice mancare gatita (la nu-stiu-cate-grade... sa imi ziceti daca stiti, ca io nu pot tine minte) este predominant yin. Ohsawa zicea ca numai in sezonul rece, sau in zone cu clima rece e recomandata mancarea gatita. Si, daca omul "basculeaza" numai mancare gatita e logic si normal ca se creaza un deficit de yang.
Da' cine e Ohsawa asta?! Pai e.. era...  un japonez, ramas in istorie ca fondatorul microbioticii. Fascinanta figura daca te gandesti cate a facut la viata lui. In orice caz el a recomandat mai multe diete.

Cea "faimoasa", si cea pe care am tinut-o si eu este regimul nr 7.

Dieta 7 oshawa este o cura de detoxifiere.
Ca un mic "soc" sau "ping" pt organism. Se recomanda in afectiuni cronice, asadar pt metabolismul meu a fost foarte ok.
Timp de 10 zile se mananca exclusiv cereale triplu yang. Daca persoana care il tine ar vrea sa repete (se tin musai o cura cap-coada) e nevoie sa faca o pauza de 5 zile intre "sesiuni". Preferabil este ca cerealele sa nu fie gatite  de sa-si anuleze proprietatile, iar in cadrul regimului sunt date cateva sugestii. Eu n-am avut timp de ele, fiindca in primul rand la vremea aia nu aveam timp de stat pe-acasa, nu gateam ... eram caine sur la vanatoare. Dar l-am tinut (o sa va zic cum) si a functionat.

Ce se mananca timp de 10 zile? Grau, Hrisca, Orez, Mei. Si nitzica sare "de gust"
Ce se bea timp de 10 zile? Apa (atat)
Cat se mananca si bea in astea 10 zile? Cat vrei (de fapt cu cat mai mult cu atat mai bine ca isi fac cerealele treaba), in orice combinatie. Retete se gasesc cu un simplu search pe google. Ca nu imi place sa "copy-paste".

Cum l-am tinut eu.
Aveam hrisca cumparata de la plafar in pachetele mici si imi faceam zilnic un bol imeeens ca de salata. Mie imi place hrisca cruda. O spal, pun apa si ea se unfla singura in 2-4 ore (aproape isi dubleaza volumul). Plus sare pt gust! Uneori puneam de seara ca a doua zi sa o gasesc "facuta". Cred ca in viata mea am mancat non-stop ca soarecele ca in timpul curei aleia.
Mei imi aducea o prietena- copt cateva minute apoi rasnit in rasnita de cafea si iesea o pudra fina peste care puneam sare si bagam ca nehalita. Apa-mei-apa-mei..
Orez si grau... expandate, da?! Ca doar n-aveam timp de gatit! In mod normal nu se recomanda, datorita procesului tehnic... Cele 7 kg topite au contrazis treaba asta.

Acum, marea atentionare a regimului!
Fiind o cura de detoxifiere, iar principiul de baza este echilibrarea energetica...
1- se elibereaza si meridianele/ nadis-urile blocate
2- se elibereaza secretiile "care incurca treaba" (se elimina niste flegmoane scarboase)- in cazul meu nu a fost asa, dar poate la altii...
3- se regleaza secretiile hormonale
Toate schimbarile astea in corpul invizibil si in cel vizibil duc la schimbari in manifestarea "cotidiana".
Initial nu am crezut ca asa ar fi...
Dar m-au apucat niste nervi, si niste stari dintr-astea explozive, si .. cum sa zic..eram rautacioasa in primele 3-4 zile. Nu ma recunosteam; dupa ce imi descarcam "toate cele" imi parea rau, doar ca nu ma puteam controla, doar observa. Dupa cateva zile mi-a trecut si gata.

Cum l-am tinut...
Nu am putut sa il tin ca la carte din start, fiindca peste cafeaua de dimineata nu am vrut sa trec. Deci, frate, cafeaua mea, placerea mea, extazul meu matinal, cand inca nu vad bine lumea..  nu se negociaza.
Diferenta prea mare nu ar fi fost, fiindca este un element "static", mereu prezent. E ca si cum ar face parte din corpul meu.
Toate cele 3 gajici de la mine de la munca tineau si ele acelasi regim, asa ca toata firma rodea la "expandati" si nu era o problema sa imi iau la birou castronul de hrisca. Mai nasol era ca in permanenta aveam in sertar o punga desfacuta din care rodeam non-stop (daca imi era FOAME!... ). Acasa aveam orez fiert si hrisca "inmuiata". In timpul saptamanii e simplu, ca iti faci un program, dar in week-end atunci cand intrii intr-o alta lume... parca nu mai tine faza.
Asa ca io am tinut regimul asa: 5 zile Ohsawa; 2 zile pauza cu pizza + bere (foarte yin); 5 zile Ohsawa ; 2 zile pizza si bere.
Rezultat: -7 kg
Daaar ...
Dupa regim am facut rost de lista cu alimente yin si yang si am invatat sa mentin un echilibru la fiecare masa (cand ai preferinte tii minte usor).
Le-am pus la loc, pe toate 7 kg, dupa aproape 2 ani, timp in care schimbasem cam tot ce se putea schimba in viata omului, mai putin locuintza. Si, cel mai important, nu am mai fost atenta la ce mancam. Chiar nu am mai fost deloc.
Ca si Montignac, ca regimul pe hidrocarburi, ca regimul diversifiat.. toate nu fac decat sa iti educe corpul intr-un fel. Eu deja stiu asta si  nu m-am agitat sa mai tin vreo cura. Sistemul lui Ohsawa mi se pare cel mai "apropiat".
As vrea sa il mai tin, dar inca nu se poate. Pt ca niciodata-niciodata nu mananci alandala. Adica juma' de zi regim si apoi mancare "normala". Sau "in genul". Ori-ori. Da, poti face concesii la limita limitelor cum am facut eu, dar cam atat. Si oricum, faci detoxifierea care este un simplu start, musai trebuie atentie pe termen lung. Ai basculat un junk food, urmeaza triplu yang 2-3 zile.. si tot asa.







5 comments:

Camelcutza 10/21/2009 4:27 PM  

multumesc mult pt informatii...mereu aflu ceva interesant de la tine.acum pt sinuzita ma tratez cu capacele de la miere,un fel de ceara ca guma de mestecat,pe care o mestec in fiecare dimineata pana ma plictisesc,si ma simt mult mai bine.nu stiu daca mi-a trecut de la capacele sau pur si simplu:))

Ariadna 10/22/2009 11:05 AM  

Pai sa scrii despre metoda!
Eu am scapat de sinuzita cu presopunctura si saramura (apa cu sare).
Dar m-ai facut curioasa!

Unknown 12/30/2017 11:49 PM  

Crezi ca as pute sa mănânc fulgi de porumb si ovăz cu lapte?

Ariadna 12/31/2017 10:52 AM  

Noup. Porumbul si laptele sunt yin. Ovazul e doar moderat yang. Cura asta e un restart pt corp, nu numai pt sistemul digestiv. In procesul de purificare eu trec prin duritati variabile: stari de nervi, stari de suparare, transpiratie oribil mirositoare si mult mai abundenta. Dar e o bucurie sa ma observ si sa imi vad sistemul lucrand. O sa pun mai jos lista pe scurt cu alimente yin yang si poti cauta si tu pe google. Ideea e sa avem o alimentatie echilibrata si complexa. Multe despre alimentatie si sanatatea prin natura aflii live pe un grup pe fb: alimentatie raw vegana pt mamici si copii, dar acolo e o comunitate nu doar raw sau doar vegana. Eu bag carne la greu. Mananc preponderent low carb cu o zi de dulce si o zi de "prostioare" pe sapt. Fiecare isi gaseste propriul echilibru, pt ca suntem unici. App, daca faci cura de porumb e posibil sa te trezesti cu scorbut. Alterneaza cerealele. Oricum ele protejeaza stomacul ;)

Ariadna 12/31/2017 10:54 AM  

http://www.apifitoterapie.ro/terapii_naturale/dietoterapie/alimente_Yin_Yang.htm

  © Blogger template Techie by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP