tort ieftin si bun, bonus derivari

1.7.10

Tortul meu simplu si minunat, a carui retzeta mi-a fost ceruta.

Pt blat folosesc o cana - masura (imi place o cana de vreo 330, plina ochi).
Tava: 26 cm - nu iese f inalt, trebuie dexteritate pt taiat in 3. Poate daca aveam cana de 500.. n-am incercat.

Blatul este o negresa, deci daca n-aveti "ceva dulce si ieftin" in casa, puneti compozitia blatului intr-o tava normala si la final ii "trosniti" orice glazura..

      Blatul - se amesteca in ordinea in care am scris, dupa care se pune compozitia in tava cu hartie de copt (sau unsa + tapetata) si dureaza cam 40-50 de minute pana se coace la foc moderat. Grija ca se face mai greu la mijloc:
- 1 ou (2 daca vi se pare prea ciudat unul singur)

- 1 cana zahar
- 1 cana lapte caldutz
- 1/2 cana ulei
- 3 linguri cu varf de gem (mai tare e f bine, niciodata dulceata sau marmelada !!!)
- 2 cani faina
- 1 plic praf de copt
- 3 linguri de cacao
Pt blat "marmorat" (nu iese alb ci crem) se inlocuieste cacaua cu faina, tot 3 linguri da' mai rase

Crema perfecta de cacao ...
N-aveti voi imaginatie cat am cautat-o... sa ma cac in el de net, nu se gaseste. Tocmai pt ca e fara faina! Pana la urma am pornit de la "cum stia matu-sa-mea reteta mamii".. ! Pt 1 tort de 26 de cm si fara "exces de crema":
- 300 g zahar (optional 1-2 plicuri de zahar-rom)
- 4 oua intregi
- 8 linguri apa
- 8 linguri cacao (cam 2 pachete de 75 de grame)
- 1 sau 2 esente de rom
- Vas cu apa rece-rece in chiuveta
- Se pun la bain-marie cand deja apa e fierbinte sub vas: oua + apa +zahar. Se amesteca continuu pana la lichefierea oualelor (8 minute zicea mama, eu fac crema in 5-6). E gata cand compozitia a devenit translucida, galben inchis.
- Se pune toata cacaua si se amesteca repede numai la fundul vasului pana la incorporarea completa. Grija la cololoase, dar nu exasperati daca raman fiindca nu se simt in blat :D Cum s-a incorporat cacaua, se muta vasul de pe bain-marie in vasul rece din chiuveta. Asa se mai inareste putin crema. Se toarna esentele si se mai amesteca putin. Se lasa la racit.

Varianta de crema pt blat de 24 cm: 150 zahar, 2 oua intregi, 4 lg apa, 4 lg cacao.

Siropul pt blat : un "ceai" din zahar mai mult si orice fructe/ coji de fructe aveti prin casa. Varianta "mama" era cu coji de portocale sau mere. Portocalele erau folosite in interiorul tortului. Eu mai pun si zeama de ananas, 2-3-4 capsune.. Ce imi pica in mana si niste zahar cu aroma, asa, "de gust".

Fructe: de oricare, dar parca tot mai bun iese cu portocale.
Ornatul: imi place simplu cu nuca sau alune rasnite. Dar merge orice.

Eu folosesc 2 creme. Fac cremele pana e gata blatul. Asa, in 2 ore am un tort montat-gata!

Crema 2: frisca lichida "data la" batatorul de creme. Zahar pt intarit. Daca se pun alune rasnite iese o crema fff tare si gustoasa. Sau ORICARE alta crema, dar nu de cacao.

Blat-taiat in 3- insiropat. Pe platou: blat1- crema de cacao-fructe-crema de frisca si tot asa.

Mai nou, am testat o...  Inghetzata gustoasa: crema de cacao + crema de frisca + bucatele de fructe = congelator

Mi s-a intamplat o data ca Ana sa ciuguleasca din blat. Dupa ce m-am uitat la "dezastru" l-am maruntzit pe tot si cu putin sirop, niste stafide, niste alune macinate si putina crema am facut niste "cartofi" pe care i-am tavalit in cacao (am incercat cu nuca de cocos dar e prea "uscata"- arata bine dar nu e gustos asa).

Cred ca astazi fac "cartofi cu cacao" pt ca plecam si tre sa ocupe spatiu putin si sa se mentina ceva timp..
Oricum, in felul asta stiu exact cat mananca Ana dulce...

0 comments:

  © Blogger template Techie by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP