tema clasa a 9-a

18.5.13

Alcatuiti o compunere cu 4 personaje, dintre care: un batran intelept, un rebel, un cuplu. Un conflict intre 2 personaje si celalte 2 sa le impace. Sa aibe final deschis, sa aibe toate modurile de expunere.
Voila, dedicatie speciala pt un kinder (Danut Lenesul):

Miercuri. Seara. In sufrageria familie Popa sunt adunati toti locatarii. Sora mai mare, Mihaela, isi cearta fratele, pe Stefan. Iubitul Mihaelei, Andrei, sta cu ochii in monitorul calculatorului, prefacandu-se ca nu aude. De fapt, mai devreme incercase sa intervina in favoarea lui St. dar Mihaela il rugase sa nu se amestece. De fapt, avea dreptate.
La cei 25, respectiv 26 de ani, cat aveau Mihaela si Andrei mergeau la servici cate 9 ore pe zi, 6 zile din 7, isi continuau studiile- avand fiecare in derulare cate un masterat- si... ingrijeau de Stefan.
Cel mic avea 15 ani si era o continua problema pt toata lumea: chiuluri, note mici, mereu cate 2-3 prieteni veniti dimineata. Andrei nu inceta cu atitudinea de sfidare indiferent cat de intelegatori ar fi foat ceilalti.
In aceasta seara, Mihaela ajunsese la capatul rabdarii:
- Nu mai rezist! Drumurile noastre se despart acum! Du-te si stai cu prietenii pe care ii tot aduci!
- Scuteste-ma! Tu cu regulile tale de copil docil! Nu traiesti! Nu intelegi ce inseamna sa traiesti!
- Serios?! Ia: HAi sa vedem cat de rebel vei fi fara sa ai bani pt "razboi"... Sa vad cum traiesti, ce mananci, unde te speli si dormi cu atitudinea asta a ta!
Andrei e uimit dincolo de cuvinte pt ca Mihaela este ca un taifun: a adunat cateva haine, cartile si caietele lui St in valiza ei de concedii si i-a dus-o la usa. Acum e liniste. Stefan nu vrea sa plece dar sora lui este de neclintit.
*********
Cu valiza in mana, Stefan se opreste la chioscu de langa bloc, la nea Tudor.
- Nea Tudore, n-ai nevoie de un ajutor part-time?
- Dar ce-ai patit, Stefane, te-ai apucat de fumat?!
- Hai nea Tudore, ca ma stii ca fumez, dar nu e vorba de asta: m-a dat sor-mea afara...
- Pai, presupun c-ai intrecut masura de data asta....
- Nea Tudore, sor-mea nu intelege nimic, traieste ca un robotel..
- mah, nu stiu, dar tu sigur ai nevoie de un acoperis deasupra capului... Ia cara lazile astea si te las sa dormi in podul meu. Ai baie, canapea, masuta, un televizor... presupun ca iti ajunge, nu?!
- Multumesc, nea Tudore! Din suflet!
In fiecare dimineata, Mihaela si Andrei treceau pe la chioscul lui Nea Tudor sa isi ia ceva de pachet. Incepusera de mult sa se imprieteneasca cu batranul pensionar. Acesta le mai spunea, asa, cate o vorba care le reverberea in minte intreaga zi. Joi dimineata, batranul a luat-o pe Mihaela cu
-Sa stii ca il iau pe frate-tu sub aripa mea. Nu-ti face griji si fa pe indiferenta, Mihaelo, ca scoatem noi om din el!
-Of, nea Tudore mi-e sa nu te dezamageasca pe tine ca si pe noi...
-Lasa, taica, multi am fost rebeli... Nu stiu de tine, dar eu am fost si stiu ce inseamna asta.
****************
IN fiecare seara nea Tudor il lua pe Sfefan "la o flosofie" cum o numea, cu o tigare si un pahar de vin stateau si vorbeau pana tarziu. Istorie, evolutia societatii umane, muzica si istoria ei. Desi stateau pana tarziu, Stefan s-a trezit miercurea urmatoare vorbind "ca singur" la ora de istorie. De mult nu mai luase un 9. Aparent, batranul pensionar era un profesor bun... si pt scoala si pt viata...
O alta batalie era purtata insa si in casa parinteasca. Andreio ofta des si intreba pe Mihaela cand avea de gand sa il ierte pe Stefan. Mihaela i-a povestit despre discutia ei cu nea Tudor si de atunci in fiece dimineata batranul ii punea la curent cu evolutia adolescentului rebel. In viata lo9r obisnuita si banala, Andrei si Mihaela asteptau, parca, un miracol.
Dupa aproape 2 saptamani Stefan si-a sunat sora.
- Te-am sunat sa iti cer iertare si ... poate ne vedem.
- Sa te intorci acasa vrei sa zici... Desi calma Vocea Mihaele aiscundea bine emotiile.
- De fapt as vrea doar in vizita. Facem un gratar Sambata?
- Pai... azi e Sambata.
- Si? E ok?
- Mhm. OK, pe la un 8 e bine?
- Ne vedem. pa...
Andrei si Mihaela se pregatisera ca pt o seara festiva iar Stefana venitr si el pregatit pt un festin.
In seara aceea au vorbgit mult, toti, ca de la egal la egal, cu sinceritate si deschidere. Fratii parca atunci s-ar fi cunoscut prima data.
Mihaela l-a intrebat pe Stefan:
- Si? Vii acasa?
- Mai vedem.. zambi enigmatic acesta.

Adica ce vreti sa ziceti? Ca n-am talent?! Muhahahaha!

0 comments:

  © Blogger template Techie by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP