Scoala online si software-ul "vietii"

20.9.20

        Nu va faceti iluzii ca as vrea sa scriu astazi despre software-ul vietii (sanatate holistica) sau despre procesul de invatare in online. Nu, azi sunt mult mai prozaica: am avut in prima saptamana de scoala surpriza ca tehnologia nu e in asentiment cu dorintele mele, desi nu sunt nici "pe langa" subiect si nici specialist. Sunt undeva la nivel de utilizator mediu, curios si putin fixist: tre sa faca ce il pun sa faca- de-aia e un aparat si de-aia invat sa il folosesc.


        Probleme si ce folosim:
1- Notebook (Medion Akoya), adica un laptop mai mic sau o tableta devenita laptop.
Desi camera e ok, copilul nu se vedea ca fiind "prezent la cursuri". 
Copilul capata absente. 
Pe ma-sa (ca veut dire: moi) o apuca nervii, pt ca stie ce scula are. 
(1232T o fi model vechi dar e inca la nivelul unui Lenovo Yoga, doar ca mai i3 la viteza).

2- Telefon: Motorola G7 Power - Contul scolii inaccesibil, doar contul personal ok.


Primele banuieli si actiuni:

1- Windows-ul meu e un 8.1 fost cracked si mai nou considerat "neactivat". Cum toate aplicatiile tineau de Google m-am gandit ca o fi vreun parteneriat ceva si nu ma lasa cu win neoficial. Absurd, but hey, e razboi economic.. se poate orice.
- Uneori lui Medion ii moare softul dedicat pt touchscreen. Ma gandesc ca are 5 ani, poate moare si softul camerei..
- Cum e notebook-ul meu, "imprumutat" Anei in pandemie, decid sa i-l las ei total pt ca oricum ii trebuie la scoala online. Nu vreau sa se bage in datele mele. Cum de ce? Cate prostii aude cred ca ii sunt suficiente si fara contul meu de FB accesibil ei.. Doar ca notebookul meu are 4 iesiri USB, are card reader, no DVD. 
Am inceput cu stersul: Aveam un card de memorie nou, SDXC 64GB. A trebuit sa cumpar stick, ca nu aveam asa ca mi-am luat unul de 128GB pe care l-am dedicat cartilor: am 80GB doar biblioteca. restul tot a intrat pe cardul de memorie (recomand, super ok). Dezinstalat jocuri, aplicatii inutile copilului (muhahaha!), curatat registrii si alte resturi cu CCleaner, defragmentat o intreaga partitie ramasa libera. Curatenia fiind gata, am cautat pe net sa reinstalez softul camerei..... Si daca tot am facut camera, am reinstalat si pe audio si touch-ul... "sa fie bine".

Surpriza:
- camera merge
- la testul pe Zoom: perfect, se vede,
- la testul pe Meet: nu mergea... da-i cauta troubleshooting-uri...  👿

Am intrat pe lacatelul din capatul lnk-ului, am dat permisiune catre camera si microfon (allow).
Am retestat: nimic, fii-mii i se vedea pe ecran icon cu ochiul meu (poza mea de profil).
Mai caut, crezand ca e ceva ce nu fac eu bine. Cand colo, gasesc marele adevar:
Au problema asta cu aplicatia Meet din aprilie, nu le pasa, 😅 n-o rezolva, mai incercati din cand in cand...

Deci: daca esti parinte, copilul plange ca nu se deschide camera atunci cand intra pe MEET DAR se deschide pe ZOOM: respira, calculatorul tau e ok. NU CUMPARA camera de conectat pe USB, ca n-o sa iti mearga nici aia!. "E de la ei, s-a rezolvat, nu se poate". 


2- Telefonul fii-mii e conectat pe contul ei de gmail.
Pt ca sunt parinte paranoic in ce priveste expunerea media, red market si alte asemenea, contul ei de Gmail l-am creat cu aplicatia de control parental gratuit tot de la Google. Se numeste Family Link. Initial nu stiam ca astia nu dau voie youtube-ului decat daca copilul are peste 13 ani. Si m-am trezit cu "youtube kids". Despre care, daca nu stiti, aflati ca e plin de exact ce nu vreti sa afle copiii. Asa ca am pus-o pe fii-mea ca avand 13 ani inca de  la inceput 😂 sa intre pe youtube-ul normal. 

Contul de scoala nu e gmail, ci pe platforma locala: pe serverul de @scoalanumarul.ro

Family Link nu ma lasa sa pun contul secundar, ca ei zic sa adaugi cont de scoala al copilului, ceea ce am si facut. Cand am vazut ca nu merge am vrut sa adaug contul de ...ro ca al doilea "copil" al meu. Nici asa nu ma lasa. Plina de frustrare pt ca inteleg CUM se face si nu intelegeam DE CE NU merge, m-am pus pe chat.
Am vb cu support-ul de la Google si am aflat ca "ne pare rau Family Link e o aplicatie tanara, inca ne dezvoltam, dar stiti, nu permite decat conturi Gmail. E incompatibil cu serverele locale. Alta sansa nu aveti decat sa scoateti contul fiicei de pe telefon si sa il lasati doar pe al scolii". 
Am sters contul de Gmail al fii-mii de pe telefon si am lasat doar pe cel de scoala... 

Acum.. v-am zis ca-s paranoia da?! Pai eu nu am incredere in securitatea datelor pe ditai serverul Google si vreti sa am intr-un server creat ad-hoc, aiurea, de primaria romaneasca?! Nu contest ca romanii n-ar fi f buni pe IT, contest ca ar lucra in proiecte temporare romanesti. Se duc si lucreaza, ca orice roman normal, pt Google, Microsoft si Oracle. Doh, ca d-aia au stat atatia ani in scoala si stau cate juma de an fara job pt a invata ce mai apare nou, nu?! Ca sa aiba un salariu cumsecade....

Ana stie ca orice face pe serverul scolii se vede. Nu poate sa stea pe youtube uitandu-se la Naruto pe contul scolii. Era suparata grav. Pt ca are mailul personal de atata timp ca nu vrea altul. Family Link nu ma lasa sa o scot gen "nu mai e fii-mea" :) Imi cereau sa sterg adresa de mail cu totul.

Daaaar: telefoanele pot avea mai multi utilizatori separati, la fel ca si computerele!

Cine naiba are nevoie sa stie asta? Utilizatorul obisnuit nu are viata dubla... Sunt cu nevasta: am contul 1, sunt cu cealalta nevasta: contul 2.... O parola si gata, problem solved. Dar noi, parinti responsabili.... Invatam toate trucurile...

Deci: daca aveti control parental si nu va lasa sa adaugati contul scolii, copilul vostru nu va putea intra pe Clasroom, care are si e-mail dedicat si  toata suita office, varianta Google. 
Puteti sa faceti asa:  din setarile telefonului se alege utilizator multiplu. Acolo se da adaugare cont si: bang! Iata contul alternativ. Si pt acesta o luam de la capat. Iar trebuie curatate aplicatiile: ce instalam, ce dezinstalam, grija sa nu faca update din date mobile... ca de obicei, atunci cand avem un telefon nou.

Deci fii-mea are un utilizator de scoala cu contul nume.prenume@scoalaonline-ulvietii.ro si din meniul de sus al telefonului i-a aparut un omusor care ii face switch account pe contul personal unde are adresaei@gmail.com sub supravegherea mea. 

Vreti sa stiti cat mi-a luat invatat, vorbit cu support, etc etc: o zi juma'te. 
Acum fii-mea va intra si din lap..notebook si diin telefon, pt ca e vazuta de pe telefon si aude bine, dar va vedea tabla si isi va lua documentele din "calculator". 

Inca una foarte tare, de data asta despre profesori:
Sa va zic cu tabletele profilor, sunt convinsa ca nu stiti.... 
De pe tableta data de scoala profesorii nu au voie sa intre decat pe aplicatiile de scoala. Pare corect, nu? Da, dar numai pe ale acelei scoli de unde au primit tableta, adica de unde au incadrarea de baza. 
Dar suntem in Romania. 
Un profesor trebuie sa aiba norma intreaga 18 ore saptamanal obligatoriu, ca sa isi ia salariul. Nu toti prind 18 ore in aceeasi scoala, pt ca ...diverse, nu stiu: poate e o scoala mica si ei predau o ora pe saptamana, pt ca doar suplinesc un post pt un an iar postul ala are 6 ore disponibile in scoala... 
Ganditi-va la cineva care preda latina. Latina se preda doar la clasa a VIII-a, o ora pe saptamana si uneori, daca are profa/-ul noroc mai prinde si un extra, nu stiu, literatura universala daca e liceu... Acesti foarte (foarte) multi profesori din tara noastra, profesori care se lupta cu copii carora nu le pasa de ora "lor" (de parca ar fi ora pt cine preda, nu pt cine sta in banca!) si cu parinti prea obositi (sau cu minte odihnita, depinde de caz), ei, oamenii acestia, alearga de la o scoala la alta! Fizic alearga, ca sunt contra-cronometru. Alearga pentru ca deocamdata suntem intre normal, hibrid si online!
 Iar ei au O tableta de la O scoala, de unde nu pot intra decat LA ACEA scoala. 
Deci, vor ajunge sa aiba CATE O TABLETA PT FIECARE SCOALA. 
Cum adica: de ce?! 
Pai asta e faza cea mai tare: Softul ala care nu ii da voie sa se conecteze la alta scoala... E IN TABLETA, NU PE SERVER!  
V-am zis: programatorii prevazatori nu se angajeaza pe "2 lei si restul furt, pt ca vin alegerile"...

Acum....
Am scris ce folosim dintr-un anume motiv. 
Lenovo este patronul Medion si al Motorola. 
Doar ca Medion se vinde exclusiv in Germania iar pe Motorola i-au cumparat tot acum vreo 5-6 ani.

 Eu mi-am luat notebook-ul Medion "din greseala", aveam nevoie si s-a nimenit sa ajunga, nou cu tipla pe el, la mine, cumparat la modul, "Bai stii ceva, io ti-l aduc, tu scoate banii ca nu mai gasesti asemenea scula!". Nu avea lumea notebook-uri in 2015, cu atat mai rar touchscreen! Cand vad ce preturi sunt pe piata innebunesc, pt ca un Medion de bun simt, touchsreen, viteza, imagine HD (ca al meu, apropos), windows cu licenta, e un $350-$400- in Germania. Eu le-am scris, am vrut sa cumpar de  la ei direct, pt ca voiam garantia pe numele meu. Nu vor sa trimita peste granita. Mi-au zis, textual: "Poate doar daca iei de pe E-Bay... Asta in contextul in care produsele lor cu numele Lenovo sunt mult mai slabe si scumpe...
Telefonul... Am avut un Lenovo phablet P70. Cand au cumparat Motorola eu cautam un nou telefon, dar am asteptat pana sa apara ceva la rangul lui P70. 
Motorola NU face poze bune, dar rupe pe aplicatii office si baterie, daca stii ce sa iti iei. Am luat G7 Power si i l-am dat Anei. Mi-am luat telefon de poze, pt ca imi doream si asta, iar Ana are nevoie pt scoala de ceva "reliable". si Huawei, are copie fidela aplicatiile proprii ale lui Motorola. 
Si Lenovo e tot firma chinezeasca, in caz ca nu stiati.  
Cu putin noroc o sa imi iau un G8Power in curand. Modelele mai noi nu ma satisfac, mi se par de umplutura, inclusiv Edge, pt ca n-avem noi retea 5G inca (de ce mi-as lua avion daca nu gasesc kerosen?!). Hai, gata cu review-urile....


















0 comments:

  © Blogger template Techie by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP